Articole

Articole

Cancerul mamar

Ce este cancerul mamar?

Cancerul mamar este un tip de cancer in care anumite celule ale sanului incep sa creasca anormal, intr-o maniera necontrolata. 

Simptome si cauze ale cancerului mamar

Aparitia unui nodul la san reprezinta un semnal de alarma. Nodulul poate fi benign sau malign, de aceea este indicat sa mergeti la medic. Nu a fost gasita o cauza clara a aparitiei cancerului. Cercetatorii au identificat elemente care pot creste riscul aparitiei cancerului de san. Poate fi cauzat de o interactiune complexa intre urmatorii factori:

  • Factori endogeni: varsta, lipsa alaptarii, obezitatea aparuta dupa menopauza, tulburari endocrine
  • Factori de mediu: iradieri, alimentatie nepotrivita, expunere la radiatii ultraviolete, consumul de alcool, contraceptive orale administrate fara sfatul medicului, factori virali, virusi, fumatul activ sau pasiv, etc.
  • Factorii genetici

Diagnosticarea cancerului mamar

Diagnosticarea cancerului de san presupune unele din urmatoarele investigatii: examinarea sanilor, Mamografia, Ecografia mamara, RMN (Rezonanta magnetica nucleara), CT (Tomografie computerizata), Scintigrafie osoasa, Scanare PET/CT. Dar singura investigatie care pune diagnosticul este biopsia mamara

Tipurile cancerului de san - cancerul poate fi invaziv sau non-invaziv. Dintre tipurile invazive, majoritatea sunt de tip ductal, iar pe locul doi sunt cele de tip lobular. 

Tratament cancer de san

Dupa stabilirea tipului de cancer, medicul dumneavoastra va prezinta optiunile de tratament. Interventiile chirurgicale care pot fi: tumerectomie, indepartarea chirurgicala a tumorii (rezectie limitata un sector), mastectomie radicala de diverse tipuri cu indepartarea completa a sanului si limfadenectomie axilara, indepartarea ganglionilor de la nivelul axilei.

Sfaturi privind cancerul de san

Cancerul de san poate aparea atat la barbati cat si femei, dar cel mai des intalnit este la femei. Riscul de cancer la san creste odata cu varsta. Femeile in varsta de 55 de ani sunt mai predispuse decat femeile mai tinere.

Este important un consult la medicul de familie, ginecolog, chirurg oncolog in momentul in care gasiti un nodul sau observati aparitia unui nodul, in cazul in care un nodul deja existent si verificat de medic pare modificat (spre exemplu pare mai mare), daca observati modificari la nivelul pielii de pe san, cum ar fi roseata, daca observati aparitia unei cruste sau scurgeri si sangerari la nivelul mamelonului. Unele femei aleg sa aiba reconstructie de san dupa interventia chirurgicala. Discutati optiunile si preferintele cu chirurgul dumneavoastra. Luati in considerare o trimitere la un chirurg plastician inainte de interventia chirurgicala de cancer de san. Optiunile dvs. pot include reconstructia cu un implant mamar sintetic sau reconstructie folosind tesut propriu. Aceste operatiuni pot fi efectuate la momentul de mastectomie sau la o data ulterioara.

Analizati istoricul familial al cancerului de san. Tineti cont de faptul ca aveti un risc crescut de a dezvolta cancer la unul dintre sani daca ati avut in trecut cancer la celalalt san sau daca mama, sora sau fiica au fost diagnosticate cu cancer de san

Exista si vesti bune, in conditiile in care rata de supravietuire in urma depistarii cancerului de san a crescut, numarul deceselor fiind in scadere datorita unui numar de factori cum ar fi detectarea cancerului in faza incipienta, respectiv aparitia de noi tratamente. Aproximativ 90% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani au noduli de natura benigna. Puteti citi aici prezentarea de caz a unei paciente tratata cu succes de cancer mamar la Spitalul OncoFort.

Cancerul de san, intre mit si realitate! Afla mai multe aici.

Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2018-04-18 de  Sectia de Chimioterapie 17825

Înapoi