Articole

Articole

Cancerul de prostata

Ce este cancerul de prostata?

Cancerul de prostata este unul dintre cele mai intalnite tipuri de cancer la barbati. La barbatii peste varsta de 50 de ani apar modificari ale tesutului prostatei care conduc la cresterea volumului acesteia. Marirea prostatei poate duce la o ingustare a canalului urinar, ceea ce duce la un jet de urina mai slab si o nevoie de urinare frecventa, aparand si tulburari in timpul procesului de urinare. Concomitent si independent de aceasta poate aparea o tumora canceroasa, care nu este conditionata de stilul de viata sau de activitatea sexuala. Initial nu se manifesta alte semne.

Simptome si cauze ale cancerului de prostata

Printre simptomele cancerului de prostata regasim: nevoia frecventa de urinare, uneori si noaptea, jetul de urina este mai slab, vezica nu se goleste complet, dureri la urinare, sange in urina, dureri lombare (la spate), durere osoasa.

Nu este clar ce cauzeaza aparitia cancerului de prostata. Acest cancer apare atunci cand unele celule din prostata devin anormale. Acumularea celulelor anormale formeaza o tumora care poate creste pana la invadarea tesuturilor din apropiere. Unele celule anormale se pot rupe si se pot raspandi (metastazeaza) in alte parti ale corpului.

Diagnosticarea cancerului de prostata

Stadiile cancerului de prostata

  • Stadiul I. Celule identificate microscopic la biopsie pentru cresterea PSA.
  • Stadiul II. In acest stadiu tumora poate fi mai mare, afectand unul sau ambii lobi prostatici.
  • Stadiul III. Cancerul s-a extins dincolo de prostata invadand capsula prostatica si/sau veziculele seminale.
  • Stadiul IV. Cancerul a crescut si a invadat organele din apropiere, spre exemplu vezica urinara, sau s-a extins la ganglionii limfatici, oase, plamani sau alte organe.

Tratament cancer de prostata

In cazul cancerului de prostata, intalnim urmatoarele tipuri de tratamente:
Chirurgie oncologica (prostatectomia radicala - indepartarea chirurgicala a prostatei si uneori a veziculei seminale)
Radioterapia externa sau interstitiala (brachiterapia)
Tratamentul hormonal (antiandrigeni)

Citeste aici prezentarea de caz a unui pacient tratat cu succes de cancer de prostata la Spitalul OncoFort

Sfaturi privind cancerul de prostata

In cazul unui cancer de prostata, creste posibilitatea de vindecare odata cu depistarea cat mai repede a bolii. Examinarea anuala a prostatei prin rect este o masura preventiva si chiar obligatorie dupa varsta de 50 de ani. Aceasta metoda este completata de ecografie si la nevoie de biopsie. Pentru a preveni aparitia cancerului de prostata tineti cont de: evitarea mancarurilor grase, mentinerea unei greutati optime, efectuarea de activitati sportive, consumul de peste reduce riscul de cancer la prostata, consumul de ceai verde reduce cu mult riscul de cancer, consumul de alcool trebuie sa fie neinsemnat spre deloc pentru a exista un risc cat mai mic de a face cancer de prostata

Aproape toate tipurile de cancer raspandesc celulele canceroase dinspre tumora gazda catre oase. Aceste metastaze raspandite catre oase se regasesc in special la cancerul de prostata si la cel de san. Odata ajuns la oase sau alte organe, sansele de vindecare ale cancerului sunt mai mici. Surplusul de grasime nu este doar o grija din punct de vedere estetic, ci poate duce si la cresterea riscului de imbolnavire, cele mai frecvente boli fiind cele de inima, presiunea crescuta a sangelui si diabetul. De asemenea, favorizeaza si aparitia altor boli grave, una dintre ele fiind cancerul de prostata. 

Daca interventia chirurgicala se face in stadiul incipient al cancerului de prostata, ratele de vindecare sunt foarte mari. Datele pentru supravietuire sunt echivalente cu radioterapia, iar alegerea unor metode optime se face dupa discutia cu medicii. Adeseori, efectele adverse ale celor doua metode sunt diferite. In plus, uneori din cauza faptului ca anumite cancere de prostata evolueaza lent, observatia atenta este o optiune. 

 Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2018-03-09 de  Sectia de Chimioterapie 10732

Înapoi