Articole

Articole

Camera implantabila pentru chimioterapie

De ce camera implantabila?
De multe ori, in timpul tratamentului pentru cancer, echipa medicala care te ingrijeste va trebui sa aiba acces la venele tale, fie pentru tratamentul cu citostatice, fie pentru diverse perfuzii intravenoase sau tratamente injectabile cu antibiotice. In plus, va fi nevoie frecvent sa-ti recolteze sange pentru analize.

Pentru ca aceste proceduri sa fie cat mai confortabile pentru tine, medicul oncolog iti va recomanda implantarea unui dispozitiv special care se numeste camera implantabila (port-a-cath) si care permite administrarea repetata si pe o perioada lunga de timp a citostaticelor.

De ce se foloseste o camera implantabila pentru chimioterapie?
In general, citostaticele sunt medicamente toxice si iritante pentru piele, tesuturi si vene. Introducerea frecventa si repetata a unui astfel de medicament puternic intr-o vena mica poate irita vasul, avand ca rezultat distrugerea si sclerozarea venei si in final, blocarea acesteia. In plus, administrarea unor citostatice (cele vezicante si in mica masura cele iritante) intr-o vena mica poate favoriza scurgerea medicamentului pe langa vas, cu deterioarea tesuturilor invecinate. Ca urmare, se recomanda administrarea tratamentului chimioterapic intr-o vena de calibru important, astfel incat medicamentele sa se dilueze imediat intr-un volum mare de sange, iar efectul toxic asupra vasului sa nu se mai produca.

Cum se monteaza camera implantabila pentru chimioterapie?
Montarea camerei este efectuata in Spitalul OncoFort de catre o echipa medicala formata din medicul chirurg si medicul anestezist, care au experienta in practicarea unor astfel de proceduri. Interventia se efectueaza in sala de operatie, sub anestezie locala si sau sedare usoara. Camera de implantare este formata dintr-un rezervor (port) de mici dimensiuni confectionat din titan si un tub fin, (cateter). Printr-o incizie de 2 cm se insera sub piele, portul care comunica direct prin cateter cu o vena centrala. Capatul cateterului de la nivelul venei este situat la nivelul jonctiunii dintre vena cava superioara si inima. Interventia chirurgicala dureaza mai putin de o ora si vei putea pleca acasa in aceeasi zi. Portul poate fi folosit inca din a doua zi dupa montare in functie de cicatrizare.

Cum se foloseste camera implantabila?
Camera implantabila este situata complet sub piele, astfel incat ceea ce vei observa este doar o mica ridicatura la nivelul toracelui, insa nu vei vedea capatul cateterului in afara corpului. Cand se administreaza tratamentul, pielea este dezinfectata si se foloseste un ac special care este introdus prin piele in acest dispozitiv. Porturile pot ramane pe loc saptamani, luni sau ani, atata timp cat supravegherea oncologica este indicata, ne mai fiind necesara o alta punctionare venoasa.

Camera se poate scoate dupa terminarea sedintelor de chimioterapie, printr-o simpla incizie facuta sub anestezie locala. Deoarece dispozitivul este confectionat din titan, este perfect tolerat de organism. In plus, prezenta lui nu contraindica efectuarea unor investigatii imagistice, ca de exemplu CT, RMN, PET, etc. Pentru administrare transfuzie de sange si unele analize de sange se va folosi tot vena periferica.

Camera implantabila pentru chimioterapie este un dispozitiv modern cu impact major pentru pacient:

  • Implantarea se realizeaza o singura data pentru intreaga durata de tratament
  • Procedura este minim invaziva si se efectueaza cu anestezie locala
  • Accesul la vasele de sange este usor
  • Efectul toxic al citostaticelor asupra venelor este mult redus
  • Citostaticele pot fi administrate continuu sau intermitent
  • Durata de utilizare este indelungata
  • Dispozitivul este estetic si permite expunerea la apa
  • Totusi recomandarea de implantare de camera trebuie sa urmeze in urma discutiei cu medicul oncolog

Important!
Implantarea camerei pentru chimioterapie este decontata de CNAS, pentru mai multe detalii accesati call center sau direct pe chatul Gral.

In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie. 
Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021 323 00 00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Publicat în 2019-03-17 de  Sectia de Chimioterapie 66973

Înapoi