Articole

Articole

Camera implantabila: confort si utilitate

Stim cat de important si eficient este tratamentul de chimioterapie pentru cei care au nevoie. Pentru ca toata lumea a auzit si de efectele toxice ale chimioterapiei, GRAL Medical vine in ajutorul pacientilor oncologici cu procedura de montare a camerei implantabile pentru chimioterapie. Substantele citostatice sunt extrem de agresive si administrarea pe vena periferica, cu timpul, altereaza aceste vene determinand dureri si infectii. 
Efectele benefice cresc daca se trece de la tratament prin intepaturi repetate, la camera implantabila, de aceea este  important ca montarea camerei sa se faca inainte de inceperea tratamentului. Daca nu a fost montata la inceputul tratamentului chimioterapic, ea poate fi montata oricand pe parcursul chimioterapiei. Efectul toxic al citostaticelor asupra venelor poate fi redus cu ajutorul camerei implantabile pentru chimioterapie, unicul dispozitiv ce faciliteaza administrarea repetata a tratamentului chimioterapic.

 Rolul camerei implantabile

Camera implantabila este un mic dispozitiv ce ofera acces facil la vene.  Datorita amplasarii ei, ajuta atat la recoltarea probelor de sange cat si la administrarea tratamentului cu citostatice. Principalul beneficiu este mentinerea venelor intr-o stare cat mai buna prin eliminarea intepaturilor repetate si toxice. Rolul deosebit de important al camerei este de a ajuta la administrarea de substante citostatice si tratamente moleculare de ultima generatie. Substantele citostatice sunt agresive si pot afecta iremediabil venele periferice pe care se administreaza. Cu ajutorul dispozitivului port-a-cath, substantele citostatice se elibereaza in vene de calibru mare, unde substantele se amesteca cu sangele, pastrandu-si efectul pentru care au fost administrate. Camera implantabila asigura un acces direct si permanent la vene, ce poate avea ca scop si recoltarea de analize (hemoleucograma, coagulare etc.) Recoltarea se face cu ajutorul unor ace speciale numite HUBER. 

Montarea camerei implantabile

In Spitalul OncoFort, montarea camerei este facuta de personal calificat si experimentat, manevra durand aproximativ 15 minute. Procedura este simpla si rapida si ofera un abord de administrare a medicatiei mai usor decat inteparea repetata a venei. Pentru confortul si usurinta in administrarea tratamentului, pacientului i se recomanda montarea port-a-cath inca din faza de diagnosticare. Camera implantabila este recomandata tuturor pacientilor oncologici care au nevoie de chimioterapie. Montarea camerei implantabile se face subcutanat in zona subclaviculara printr-o interventie chirurgicala minora si sub anestezie locala. Pacientul poate pleca acasa chiar in aceeasi zi.
„Implantarea camerei a fost simpla si rapida, foarte putin dureroasa deoarece a fost facuta sub anestezie, a doua zi a putut fi folosita pentru administrarea tratamentului citostatic ...”este marturisirea unui pacient de-al nostru ce a beneficiat de acest dispozitiv.
Camera are dimenisiunea unei monede si poate fi utilizata a doua zi dupa montare. Port-a-cath-ul ramane implantat pe toata durata tratamentului, si poate fi tinut pana la 5 ani. Tratamentul devine usor si rapid, un ac este introdus prin piele in port pentru administrarea medicatiei si se scoate dupa finalizarea tratamentului, astfel administrarea se face printr-o singura intepatura. 

Beneficiile montarii camerei pentru chimioterapie

  • Confort sporit pentru pacient, suportarea mai usoara a administrarii tratamentului cu citostatice 
  • Administrarea tratamentului chimioterapeutic si prelevarea analizelor este mai usoara si mai putin dureroasa
  • Montarea camerei se face o singura data pentru perioada intregului tratament chimioterapic si poate fi implantata oricand pe durata acestuia
  • Risc scazut de infectii
  • Camera este confectionata din titan si plastic, deci permite efectuarea de investigatii imagistice de tip RMN sau CT 

In Spitalul OncoFort montarea camerei implantabile este decontata de CNAS in baza unui bilet de trimitere catre „CHIRURGIE” cu specificatia ,,internare”. Pentru mai multe informatii sunati la Call Center 021 323 00 00
Publicat în 2019-10-15 de  Sectia de Chirurgie 13053

Înapoi