Articole

Articole

Camera implantabila - chimioterapie

Cuprins:

 

De ce camera implantabilă?

De multe ori, în timpul tratamentului pentru cancer, echipa medicală care te îngrijește va trebui să aibă acces la venele tale, fie pentru tratamentul cu citostatice, fie pentru diverse perfuzii intravenoase sau tratamente injectabile cu antibiotice. În plus, va fi nevoie frecvent să-ți recolteze sânge pentru analize.

Pentru ca aceste proceduri să fie cât mai confortabile pentru tine, medicul oncolog îți va recomanda implantarea unui dispozitiv special care se numește camera implantabila (port a cath) și care permite administrarea repetată și pe o perioadă lungă de timp a citostaticelor.

De ce se folosește o cameră implantabilă pentru chimioterapie?

În general, citostaticele sunt medicamente toxice și iritante pentru piele, țesuturi și vene. Introducerea frecventă și repetată a unui astfel de medicament puternic într-o venă mică poate irita vasul, având ca rezultat distrugerea și sclerozarea venei, iar în final, blocarea acesteia. În plus, administrarea unor citostatice (cele vezicante și în mică măsură cele iritante) într-o venă mică poate favoriza scurgerea medicamentului pe lângă vas, cu deterioarea țesuturilor învecinate. Ca urmare, se recomandă administrarea tratamentului chimioterapic într-o venă de calibru important, astfel încât medicamentele să se dilueze imediat într-un volum mare de sânge, iar efectul toxic asupra vasului să nu se mai producă.

Cum se montează camera implantabilă pentru chimioterapie?

Montarea camerei este efectuată în Spitalul OncoFort de către o echipă medicală formată din medicul chirurg și medicul anestezist, care au experiență în practicarea unor astfel de proceduri. Intervenția se efectuează în sala de operație, sub anestezie locală și sau sedare ușoară. 

Camera implantabilă este formată dintr-un rezervor (port) de mici dimensiuni confecționat din titan și un tub fin (cateter). Printr-o incizie de 2 cm se insereaza sub piele portul care comunică direct prin cateter cu o venă centrală. Capatul cateterului de la nivelul venei este situat la nivelul joncțiunii dintre vena cavă superioară și inimă. Intervenția chirurgicală durează mai puțin de o oră, după care pacientul va putea pleca acasă, în aceeași zi. Portul poate fi folosit încă din a doua zi de după montare, în funcție de cicatrizare, iar prima ședință de chimioterapie se poate deja realiza. 

Cum se folosește camera implantabilă?

Camera implantabilă este situată complet sub piele, astfel încât ceea ce se vaobserva este doar o mică ridicatură la nivelul toracelui, și nu se va vedea nici capătul cateterului în afara corpului. 

Când se administrează tratamentul, pielea este dezinfectată și se folosește un ac special (ac Huber pentru camera implantabilă) care este introdus prin piele în acest dispozitiv. Porturile pot rămâne pe loc săptămâni, luni sau ani, atâta timp cât supravegherea oncologică este indicată, ne mai fiind necesară o altă puncționare venoasă.

Camera implantabilă se poate scoate după terminarea ședințelor de chimioterapie, printr-o simplă incizie făcută sub anestezie locală. Deoarece dispozitivul este confecționat din titan, este perfect tolerat de organism. În plus, prezența lui nu contraindică efectuarea unor investigatii imagistice, ca de exemplu CT, RMN, PET etc. Pentru administrare transfuzie de sânge și unele analize de sânge se va folosi tot vena periferică.

Camera implantabilă pentru chimioterapie este un dispozitiv modern cu impact major pentru pacient:

  • Implantarea se realizează o singură dată pentru întreaga durată de tratament

  • Procedura este minim invazivă și se efectuează cu anestezie locală

  • Accesul la vasele de sânge este ușor

  • Efectul toxic al citostaticelor asupra venelor este mult redus

  • Citostaticele pot fi administrate continuu sau intermitent

  • Durata de utilizare pentru camera implantabilă este îndelungată

  • Dispozitivul este estetic și permite expunerea la apă

  • Totuși recomandarea de implantare de cameră trebuie să urmeze în urma discuției cu medicul oncolog

Mai multe informații și în video-ul de mai jos: 

 

Camera implantabila pentru chimioterapie pret

La OncoFort, port a cath ( camera implantabilă ), utilizată în tratarea cancerului prin chimioterapie, este  decontată CNAS

În cazul celor neasigurați, montarea camerei implantabile poate ajunge la un cost de 1700 de lei. Vezi AICI medic care montează și demontează port a catch la OncoFort.  

Programează-te:

  • 021 323 0000

  • completând formularul de mai jos

#camera implantabila #camera implantabila pentru chimioterapie #montare camera implantabila #camera implantabila forum #ac huber pentru camera implantabila #ac camera chimioterapie
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2022-04-08 de  Sectia de Chimioterapie 92087

Înapoi