Articole

Articole

Biopsia de ganglion santinela in cancerul de san

Despre biopsia de ganglion santinela
Biopsia de ganglion santinela reprezinta o alternativa promitatoare care presupune identificarea, excizia si examinarea anatomopatologica a ganglionului primar in circulatia limfatica de la nivelul tumorii. In cazul in care ganglionul santinela este negativ, toate celelalte grupuri ganglionare axilare vor fi negative, iar acest lucru implica raspandirea ordonata a celulelor cancerului de san in axila - un fenomen bine stabilit. Prin definitie, ganglionul santinela este de regula primul ganglion din lantul limfatic care primeste limfa dintr-o regiune anatomica si este, din punct de vedere imunologic, responsabil pentru acea regiune. 

Starea ganglionilor limfatici axilari este unul dintre cei mai importanti factori de prognostic la pacientele cu cancer de san. Examinarea histologica a ganglionilor este cea mai buna metoda pentru evaluarea metastazelor la acest nivel.
Este esential ca pacientele sa primeasca evaluarea adecvata a axilei inainte de o interventie chirurgicala. Cazurile examinate suboptimal pentru ganglioni afectati clinic inainte de interventia chirurgicala prezinta un risc mai mare de recidiva.

Indicatii 
Biopsia ganglionilor limfatici santinela este indicate pentru stadializarea pacientelor cu cancer de san incipient (T1,T2) si ganglioni axilari negativi clinic (la palpare), indiferent de tratamentul chirurgical al sanului. Se indica de asemenea in caz de suspiciune de carcinom mamar atunci cand datele clinice si imagistice sugereaza o leziune invaziva. Femeile cu indicatia de mastectomie sunt candidate pentru biopsia de ganglion santinela in cadrul aceleiasi interventii, datorita sectionarii canalelor limfatice in timpul mastectomiei, ceea ce nu permite efectuarea unei astfel de proceduri bioptice ulterior.

Contraindicatii 
Doua contraindicatii absolute pentru o biopsie de ganglion santinela includ pacientele cu boala inflamatorie de san si pacientele cu ganglioni axilari clinic pozitivi. Aceste cazuri necesita disectia ganglionilor limfatici axilari. 
Chimioterapia preoperatorie poate induce rezultate histolopatologice fals negative in cadrul biopsiilor de ganglion santinela, motiv pentru care se recomanda biopsia anterior terapiei citostatice.

Tehnica 
Chirurgul injecteaza o substanta radioactiva, un colorant albastru, sau ambele pentru a localiza pozitia ganglionului limfatic santinela. Anatomic, injectarea colorantului sau a produsului radioactiv variaza cu diferite regiuni ale sanului, cum ar fi regiunea periareolara (intradermica sau subdermica), peritumorala sau intratumorala, rata de succes fiind una independenta de locul injectarii. Se foloseste apoi un dispozitiv care detecteaza radioactivitate pentru a gasi ganglionul santinela sau cauta ganglionii limfatici colorati cu colorant albastru. 

Odata ce ganglionul santinela este localizat, chirurgul face o mica incizie (1,5-2 cm) urmata excizia acestuia. Ganglionul este apoi verificat pentru prezenta celulelor canceroase de catre un anatomopatolog. In cazul in care cancerul este prezent, chirurgul va indeparta restul ganglionilor limfatici axilari, fie in timpul aceleiasi proceduri de biopsie, asociat rezectiei tumorale mamare/mastectomiei, fie ulterior.

Dr. Oliviera Anabela, Medic Specialist Chirurgie Generala in cadrul Spitalului OncoFort ne spune ca biopsia ganglionilor limfatici santinela ramane o procedura eficienta, care ofera o evaluare precisa a metastazelor ganglionare pentru pacientele cu cancer de san

Aceasta tehnica a condus la o scadere a procentului de cazuri cu efecte adverse locale ale limfodisectiei axilare, cum ar fi limfedemul si parestezia, care pot scadea semnificativ calitatea vietii si functionalitatea, uneori avand consecinte grave, cum ar fi infectiile plagilor, celulita si infectiile sistemice. Reprezinta o metoda tot mai abordata in chirurgia oncologica, astfel incat chirurgul aplica interventii mai putin invazive, mentinand in acelasi timp un standard de ingrijire cu reducerea morbiditatii si mortalitatii in cancerul de san.

Inainte de internarea in Spitalul OncoFort, pacientii beneficiaza de o consultatie la medicul chirurg pentru a putea fi analizat dosarul medical. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Publicat în 2017-12-04 de  Dr. Oliveira Anabela 1837

Înapoi