logo oncofort
logo tel

Call Center

021 323 00 00
Descopera, trateaza, traieste
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic
icon
icon icon
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
icon
Programari online
Despre noi Echipa Medicala Blog Ghidul Pacientului
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic Programari online
icon search

Biopsia de ganglion santinela

Biopsia ganglionilor limfatici santinela este o procedura eficienta, care ofera o evaluare precisa a metastazelor ganglionare pentru pacientele cu cancer de san.
Articole/Biopsia mamara

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Despre biopsia de ganglion santinela
Biopsia de ganglion santinela reprezinta o alternativa promitatoare care presupune identificarea, excizia si examinarea anatomopatologica a ganglionului primar in circulatia limfatica de la nivelul tumorii. In cazul in care ganglionul santinela este negativ, toate celelalte grupuri ganglionare axilare vor fi negative, iar acest lucru implica raspandirea ordonata a celulelor cancerului de san in axila - un fenomen bine stabilit. Prin definitie, ganglionul santinela este de regula primul ganglion din lantul limfatic care primeste limfa dintr-o regiune anatomica si este, din punct de vedere imunologic, responsabil pentru acea regiune. 

Starea ganglionilor limfatici axilari este unul dintre cei mai importanti factori de prognostic la pacientele cu cancer de san. Examinarea histologica a ganglionilor este cea mai buna metoda pentru evaluarea metastazelor la acest nivel.
Este esential ca pacientele sa primeasca evaluarea adecvata a axilei inainte de o interventie chirurgicala. Cazurile examinate suboptimal pentru ganglioni afectati clinic inainte de interventia chirurgicala prezinta un risc mai mare de recidiva.
 

Indicatii 
Biopsia ganglionilor limfatici santinela este indicate pentru stadializarea pacientelor cu cancer de san incipient (T1,T2) si ganglioni axilari negativi clinic (la palpare), indiferent de tratamentul chirurgical al sanului. Se indica de asemenea in caz de suspiciune de carcinom mamar atunci cand datele clinice si imagistice sugereaza o leziune invaziva. Femeile cu indicatia de mastectomie sunt candidate pentru biopsia de ganglion santinela in cadrul aceleiasi interventii, datorita sectionarii canalelor limfatice in timpul mastectomiei, ceea ce nu permite efectuarea unei astfel de proceduri bioptice ulterior.
 

Contraindicatii 
Doua contraindicatii absolute pentru o biopsie de ganglion santinela includ pacientele cu boala inflamatorie de san si pacientele cu ganglioni axilari clinic pozitivi. Aceste cazuri necesita disectia ganglionilor limfatici axilari. 
Chimioterapia preoperatorie poate induce rezultate histolopatologice fals negative in cadrul biopsiilor de ganglion santinela, motiv pentru care se recomanda biopsia anterior terapiei citostatice.
 

Tehnica 
Chirurgul injecteaza o substanta radioactiva, un colorant albastru, sau ambele pentru a localiza pozitia ganglionului limfatic santinela. Anatomic, injectarea colorantului sau a produsului radioactiv variaza cu diferite regiuni ale sanului, cum ar fi regiunea periareolara (intradermica sau subdermica), peritumorala sau intratumorala, rata de succes fiind una independenta de locul injectarii. Se foloseste apoi un dispozitiv care detecteaza radioactivitate pentru a gasi ganglionul santinela sau cauta ganglionii limfatici colorati cu colorant albastru. 

Odata ce ganglionul santinela este localizat, chirurgul face o mica incizie (1,5-2 cm) urmata excizia acestuia. Ganglionul este apoi verificat pentru prezenta celulelor canceroase de catre un anatomopatolog. In cazul in care cancerul este prezent, chirurgul va indeparta restul ganglionilor limfatici axilari, fie in timpul aceleiasi proceduri de biopsie, asociat rezectiei tumorale mamare/mastectomiei, fie ulterior.
 

Aceasta tehnica a condus la o scadere a procentului de cazuri cu efecte adverse locale ale limfodisectiei axilare, cum ar fi limfedemul si parestezia, care pot scadea semnificativ calitatea vietii si functionalitatea, uneori avand consecinte grave, cum ar fi infectiile plagilor, celulita si infectiile sistemice. Reprezinta o metoda tot mai abordata in chirurgia oncologica, astfel incat chirurgul aplica interventii mai putin invazive, mentinand in acelasi timp un standard de ingrijire cu reducerea morbiditatii si mortalitatii in cancerul de san.
 

Inainte de internarea in Spitalul OncoFort, pacientii beneficiaza de o consultatie la medicul chirurg pentru a putea fi analizat dosarul medical. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).

Pentru a înțelege ce sunt ganglionii santinelă, urmărește acest video în care Dr. Ștefan Tucă îți explică acest subiect.

Dă click -->
AICI pentru a accesa video-ul.

03-12-2017
facebook linkedin
Programeaza-te
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
logo oncofort 021 323 00 00

OncoFort a fost primul centru oncologic privat din Romania care a folosit radioterapia conformationala tridimensionala (3D-CRT) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy)

Contactează-ne Programează-te

Parte din rețeaua GRAL MEDICAL

Menu
Despre noi Echipa medicala Articole medicale Ghidul pacientului Contact FAQ
Centre de excelență
Sectia de oncologie medicală Secția de radioterapie Chirurgie oncologica Medicină nucleară Radioterapie cu iod Second opinion
Rețeaua OncoFort
Spitalul OncoFort București Spitalul OncoFort Pitesti Clinica OncoFort Râmnicu Vâlcea Clinica OncoFort Ploiești Clinica OncoFort Pitești Clinica OncoFort Focșani Clinica OncoFort Bacău Clinica OncoFort Craiova
Aboneaza-te la newsletter
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Plan de management Plan minimizare deșeuri medicale ANPC ANPC – SAL Termeni și condiții Protectia datelor Politica cookie

© 2023 Oncofort. Toate drepturile rezervate.