Articole

Articole

Adenocarcinomul moderat diferentiat

Prezentare caz

Pacienta in varsta de 58 de ani a fost investigata in decembrie 2012 pentru modificari de tranzit si rectoragii (sangerari la defecatie).

Diagnosticare

Examinarea CT torace-abdomen-pelvis si colonoscopia au evidentiat o formatiune tumorala sigmoidiana, adenopatii locoregionale, fara imagini de determinari secundare, ficat multichistic.

Tratament

Dupa stabilirea diagnosticului si a stadiului bolii este important sa se discute cea mai buna varianta terapeutica impreuna cu medicul oncolog, radioterapeut si chirurg oncolog, in scopul de a formula si de a pune in aplicare un plan de tratament optim. Astfel, s-a decis efectuarea interventiei chirurgicale. Examenul histopatologic postoperator a stabilit diagnosticul de adenocarcinom, moderat diferentiat pT3pN1. Comisia oncologica a recomandat initierea chimioterapiei adjuvante, pe care pacienta a finalizat-o in iunie 2013.

Monitorizare

In urma monitorizarii periodice s-a constatat in septembrie 2016, o crestere usoara a markerului tumoral seric CEA, iar reevaluarea imagistica IRM a descris  prezenta unei formatiuni tisulare in segmentul VII ce a sugerat o determinare secundara. Examinarea PET/CT efectuata ulterior a evidentiat o singura determinare secundara hepatica de 31/22 mm, metabolic activa si o adenopatie hilara pulmonara dreapta, metabolic activa. Determinarea statusului KRAS si NRAS a identificat o mutatie in codonul 12 al genei NRAS.
Comisia oncologica a decis reluarea chimioterapiei si initierea terapiei moleculare tintite urmate de reevaluare imagistica si interventie chirurgicala. Postoperator , pacienta a continuat tratamentul oncologic pana in mai 2019, cand reevaluarea PET/CT nu a mai detectat leziuni metabolic active. In prezent pacienta este monitorizata clinic, biologic si imagistic. La ultima reevaluare din mai 2021 markerii tumorali au fost in limite normale, iar investigatiile imagistice CT torace, RMN abdomen si pelvis nu au descris semne de recidiva.
 

Pentru consultatii si tratament oncologic la Dr. Ionela Bizu, medic specialist in oncologie medicala, va rugam sa sunati la 021 323 0000.
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2021-11-24 de  Dr. Ionela Bîzu - oncologie 825

Înapoi