Articole

Articole

A invins cancerul rinofaringian pentru a-si putea creste copilul (prezentare de caz)

Ce este cancerul rinofaringian?

Cancerul nazofaringian (rinofaringian) este, la debut, de cele mai multe ori asimptomatic sau cu o simptomatologie redusa si sugestiva, mai degraba, pentru o patologie inflamatorie sau infectioasa cronica, motiv pentru care multi pacienti se prezinta cand boala este deja avansata local si/sau regional. 
Prezentam in continuare cazul unei paciente tinere, de 39 ani, diagnosticata cu cancer de rinofaringe, cu debut si evolutie insidioase.

Lungul drum al suferintei

In 2015 pacienta s-a prezentat la medicul de familie, pentru aparitia unei formatiuni laterocervicale, nedureroase. In urma examenului clinic, medicii au stabilit ca are un ganglion inflamat, probabil in contextul unei infectii din sfera ORL. Pacienta a primit tratament antibiotic, in urma caruia, formatiunea a scazut usor in dimensiuni, dar nu a disparut. 
Dupa 2 ani, pacienta a inceput sa aiba dureri de cap tot mai frecvente si mai puternice.  
Le-a pus pe seama somnului insuficient, mai ales ca lucra doar in tura de noapte ca sa-si poata, astfel, creste copilul, de care se ocupa singura.

Un diagnostic dur, dar tratabil

In luna decembrie a aceluiasi an, pacientei i-au aparut tulburari de vedere (vedere dubla), si ptoza palpebrala dreapta (pleoapa cazuta). Investigatiile imagistice au evidentiat o formatiune tumorala de cavum, cu extensie in etajul mediu al bazei craniului, infiltrare meningeala bilaterala si a sinusurilor cavernoase, adenopatii laterocervicale.
Impactul emotional al defectului fizic a fost major la inceput. Pacienta a purtat ochelari de soare ca sa-l ascunda, chiar si atunci cand a venit la consultatie la medicul oncolog de la Spitalul OncoFort. Ea se temea ca acest defect fizic ii va crea probleme la locul de munca.
Examenul clinic ORL, oftalmologic, examinarea RMN cap si gat, CT - torace, abdomen si pelvis si testele histopatologice, stabilesc, intr-un final, diagnosticul clar: 

  • Carcinom rinofaringian biopsiat cT4 cN2 M0 (stadiul IV A)
  • Ochi drept: paralizie nerv III, ptoza palpebrala dreapta (pleoapa cazuta), ambliopie forte anizometropica, miopie fortissima, astigmatism miopic compus.cancer rinofaringian
  • Ochi stang: normal.

Cancerul rinofaringian. Tratament

Cazul a fost prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si

Austria, si din medici primari si specialisti de diverse specialitati (oncologie medicala, radioterapie, radiologie, ORL, oftamologie), care au recomandat  secventa terapeutica – chimioterapie de inductie urmata de radiochimioterapie si testare EBV.

Chimioterapie si radiochimioterapie 

Pacienta a inceput imediat chimioterapia de inductie TIP DCX, iar dupa 3 serii efectuate pe parcursul a 9 saptamani, pareza de nerv III si ptoza palpebrala dreapta s-au remis partial. 
La 3 saptamani de la incheierea sedintelor de chimioterapie, a urmat apoi radiochimioterapia cu cisplatina, iar la o luna dupa aceasta, reevaluarea RMN.  
Investigatia nu a evidentiat leziuni sugestive pentru restanta tumorala sau leziuni cerebrale suspecte, asa ca medicii au decis sa faca o examinare PET/CT
Aceasta a aratat faptul ca nu mai exista leziuni metabolice active cu substrat oncologic, in contextulcunoscut al tumorii nazo-faringiene.

O noua viata

tratament cancer rinofaringianDupa 6 saptamani, pareza de nerv III si ptoza palpebrala dreapta (pleoapa cazuta), erau remise aproape in totalitate.
In prezent pacienta este monitorizata periodic prin examen ORL, oftalmologic si imagistic.

Din dorinta de a ajuta un numar cat mai mare de oameni, Spitalul OncoFort pune la dispozitie consultatii de specialitate in oncologie medicala si radioterapie. Detalii si programari pentru consultatii la Dr. Ionela Bizu, specialist in oncologie, pot fi obtinute direct la 021 323 0000 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725). Pentru consultatii oncologice online accesati: https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE
Publicat în 2020-08-25 de  Dr. Ionela Bizu 251

Înapoi