Urina este un lichid de excretie cu o compozitie complexa, rezultat in urma procesului de filtrare a sangelui de catre rinichi .. Prin urina se elimina apa, substante minerale si organice rezultate in urma metabolizarii alimentelor si medicamentelor,mici cantitati de enzime, vitamine, hormoni care depasesc necesarul de moment al organismului
Poate suferi modificari in boli renale si ale cailor urinara,boli hepatice ,de sange, boli metabolice,intoxicatii diverse; practic nu exista afectiuni fara impact asupra caracterelor urinii.
Analiza completa a urinii (examen complet de urina) cuprinde determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate specifica),compozitiei chimice (pH, proteine, glucoza, corpi cetonici, etc ) si a continutului solid (celule,cristale).
inapoi la lista
Doresc sa aflu mai multe detalii
ContactSUMAR DE URINA ( BIOCHIMIE SI SEDIMENT)
Ce este sumarul de urina
In ce situatii se recomanda un examen complet de urina (buletin analize urina)
Sumarul de urina face parte din pachetul minimal de analize al oricarei evaluari a starii de sanatate sau boala.Acest test are insa o importanta speciala in diagnosticarea urmatoarelor tipuri de boli:.
- infectii,calculi,tumori reno-ureterale si ale vezicii urinare
- insuficienta renala cronica
- hipertensiune arteriala esentiala sau secundara
- diabet zaharat
- boli hepatice
- boli endocrine
- boli de sange
Particularitati
Parametrii examinati la sumarul de urina sunt numerosi si se obtinut prin doua metode:
analiza biochimica directa, care determina: densitatea ,pH-ul ,continutul de glucoza, proteine, corpi cetonici, bilirubina, urobilinogen, nitriti, leucocite,hematii.
analiza microscopica (a sedimentului urinar obtinut prin centrifugarea urinii) care cuprinde: celule epiteliale, leucocite, hematii, cristale si saruri amorfe, cilindrii, mucus, bacterii si paraziti).
Aspectul normal : lichid limpede, transparent; galben-deschis pana la intens, miros usor, caracteristic
Modificări de aspect și culoare :
galben foarte intens -deshidratare transpirații,febra
galben foarte deschis pana la incolor- hidratare in exces,diabet insipid
modificarea claritatii- infectie urinara,prezenta de urați sau fosfați in cantitate mare,,
culoare rosie-hematurie
culoare galben maronie- icter
diferite culori – unele medicamente
Miros anormal: infecție urinară, cetonurie, boli hepatice, fistulă enterovezicală
analiza biochimica directa, care determina: densitatea ,pH-ul ,continutul de glucoza, proteine, corpi cetonici, bilirubina, urobilinogen, nitriti, leucocite,hematii.
analiza microscopica (a sedimentului urinar obtinut prin centrifugarea urinii) care cuprinde: celule epiteliale, leucocite, hematii, cristale si saruri amorfe, cilindrii, mucus, bacterii si paraziti).
Aspectul normal : lichid limpede, transparent; galben-deschis pana la intens, miros usor, caracteristic
Modificări de aspect și culoare :
galben foarte intens -deshidratare transpirații,febra
galben foarte deschis pana la incolor- hidratare in exces,diabet insipid
modificarea claritatii- infectie urinara,prezenta de urați sau fosfați in cantitate mare,,
culoare rosie-hematurie
culoare galben maronie- icter
diferite culori – unele medicamente
Miros anormal: infecție urinară, cetonurie, boli hepatice, fistulă enterovezicală
Recomandare Gral Medical
Pentru a grabi stabilirea cauzei care a produs modificarile sumarului de urina se recomanda determinarea concomitenta a urmatoarelor analize si investigatii:
- Hemoleucograma
- VSH,
- proteina C reactiva
- urocultura cu antibiograma
- glicemie si hemoglobina glicata,
- creatinina-cu calcularea RFG (rata filtratului glomerular)
- uree,acid uric
- TGP,
- TGO,
- GGT sodiu seric
- potasiu seric
- clor seric
- Examenul secretiei vaginale.
- Echografie abdominala generala
Medicul curant va interpreta rezultatele in corelatie cu simptomele si istoricul dumneavoastra de boala.Daca va considera necesar va va recomanda investigatii suplimentare. Specialitati recomandate pentru consult: Medicina interna
Interpretarea rezultatelor
Valori crescute:
Deshidratare (transpirații profuze, vărsături, diaree), diabet zaharat, proteinurie, flux sangvin renal scazut (ex. hipotensiune, insuficiență cardiacă congestiva), toxemia de sarcina
Valori scazute:
Diabet insipid, insuficiență renală,boli renale, hipotermie
Densitatea urinară
Valori normale: 1015 - 1022
Valori normale: 1015 - 1022
- pH-ul reflecta capacitatea rinichiului de a mentine echilibrul acido-bazic al orgamismului valoarea sa poate avea variatii mari,de aceea rezultatul se interpreteaza in corelatie cu alte date clinice si de laborator.
- pH < 7 (urina acida) : diabet zaharat, diaree, acidoză metabolică sau respiratorie, febră, emfizem pulmonar, infectie urinara cu E.coli. Spre exemplu, un ph urina 5 se incadreaza in aceasta categorie.
- pH > 7 (urina alcalina) : vărsături, infecții urinare cu Proteus sau Pseudomonas, acidoză tubulară renală, insuficiență renală
- Glucoza se gaseste in cantitati mici in urina normala. Cresterea ei in urina (glicozuria) apare cand glucoza creste mult in sange : diabet zaharat, diabet gestational, tireotoxicoza, boala Cushing, acromegalie, pancreatita, traumatisme cerebrale
- Proteinele - Normal absente in urina sau prezente in cantitati foarte mici .
- Cresc in: afectiuni renale :(sindrom nefrotic, pielonefrită, glomerulonefrită, tromboză de venă renală, sindrom GoodPasture)
- afectiuni nerenale: hipertensiune arterială , insuficiență cardiacă congestivă,infectii grave, lupus eritematos sistemic, mielom multiplu, preeclampsie, administrare de medicamente nefrotoxice, tumoră vezicală, intoxicație cu metale grele
- Prezenta proteinelor in urina este cel mai important indicator de boala renala. Detectia repetata de proteine in urina necesita determinarea cantitativa a proteinelor in urina de 24 ore
- Corpii cetonici - prezența lor in urina (cetonurie) indica un metabolism anormal al carbohidratilor : hipertiroidie, deshidratare, inaniție, scădere ponderală, mare,diete sarace in carbohidrati.La un pacient diabetic sugereaza ca diabetul nu este bine controlat.
- Cetonuria poate sa apara si in afara bolii diabetic, in boli acute, stres sau efort fizic intens, deasemeni,in stari fiziologice: sarcina, lactatie.
- Bilirubina in urina -absenta in urina normala
- Prezenta sa in urina (numai in forma conjugata) este un semn precoce de boala hepatica sau obstructie biliara intra- sau extrahepatica.
- Prezenta sau absenta sa din urina este utila in diferentierea tipurilor del icter.
- Urobilinogenul se gaseste in cantitati mici in urina, cresterea lui peste normal sugerand: distrugere accelerata hematiilor (anemie hemolitica, anemie megaloblastica, malarie) sau a tesutului hepatic (hepatite acute, ciroza, afectiuni biliare).
- Hematii/ eritrocite in urina – prezenta lor in numar crescut (hematuria) apare in: glomerulonefrită, pielonefrită, nefrită interstițială, necroză tubulară acută, calculi, tumori, traumatisme renale, cistită, prostatită, cateterizarea traumatică a vezicii urinare.
- Microhematurie-se observa eritrocite doar la microscop urina avand culoare normala Hematurie macroscopica-sangele este in cantitate mare, urina se coloreaza vizibil in nuante de rosu
- Mai rar, hematuria poate semnala o boala hemoragica-hemofilie, trombocitopenie- sau supradozarea unor medicamente anticoagulane.
- Leucocitele cresc in infecții ale tractului urinar si ale rinichilor, tumori vezicale, lupus eritematos sistemic.
- Un numar foarte mare de leucocite in urina este numita piurie.
- Nitriții- indica prezenta bacteriilor in urina in cadrul unei infectiii urinare. Nu toate bacteriile insa produc nitriti.
- Celulele epiteliale apar in urina in urma descuamarii celulelor din diverse portiuni ale tractului urinar (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra). Prezenta catorva celule in urina este normala. Cresterea numarului lor indica o inflamatie.
- Filamentele de mucus – prezenta lor in numar redus este normala. Cand sunt frecvente indica o inflamatie sau iritatie la nivelul tractului urinar.
- Flora bacteriana in numar crescut sugereaza o infectie. Pentru confirmare se efectueaza urocultura
- Levuri in urina apar in urma contaminarii de pe piele sau din vagin, in special la diabetici.
- Parazitii – cel mai frecvent intalnit este Trichomonas vaginalis datorita contaminarii urinei cu secretii genitale; in unele situatii poate sa colonizeze vezica urinara si prostata.
- Cristale si saruri amorfe – prezenta lor in urina este dependenta de pH si alimentative Uneori se coreleaza cu formarea calculilor renali.
- Importanta clinica au cristalele de: urati, oxalati, fosfat amoniaco-magnezian si cistina
- Cilindrii –se formeaza in rinichi in cursul unor afectiuni renale. In general se asociaza cu proteinuria
- Cel mai frecvent intalniti sunt:
- - cilindrii hialini –apar in:febra,proteinurie, boli renale, insuficiență cardiac,febră; efor fizic intens, stres
- - cilindrii granulosi : infecții urinare, glomeruloscleroză, glomerulonefrită, rejecție de transplant renal; intoxicație cronică cu plumb;efort fizic intens, stres
Interactiuni si interferente
- Unele alimente pot modifica culoarea (ex. morcovii- galben închis, sfecla –rosu,rubarba - roșu sau brun), mirosul și/sau pH-ul urinei.
- pH alcalin rezulta dupa ingestia în cantități mari de citrice, lactate, vegetale;
- pH acid dupa consum crescut de carne, affine
- După un timp, urina își modifică culoarea, mirosul și pH-ul datorită descompunerii ureei. De aceea este de preferat ca urina sa ajunga la laborator cat mai repede,dupa recoltare.
- Este deasemeni recomandabil ca recoltarea urinei de urina sa nu se faca mai devreme de 2-3 zile de la oprirea menstruatiei pentru e eliminacomplet riscul prezentei unor picaturi de sange si obtinerea unui rezultat fals de microhematurie.
- Urina mai poate fi contaminată cu secreții vaginale (ex. menstră, infecții cu bacterii,Trichomonas, paraziți) poate conține proteine, leucocite și esterază leucocitară, bacterii si frecvente celule epiteliale.
- Interferente medicamentoase:
- pH acid: diuretice tiazidice.
- pH alcalin: acetazolamidă, citrat de potasiu sau bicarbonat de sodiu, diuretice sau antibiotice aminoglicozide
- Explorările radiologice cu substanță de contrast efectuate cu 3 zile înaintea testării pot determina rezultate fals pozitive pentru proteinurie și pot creste densitatea urinară; de asemenea pot precipita cristalele urinare.
- Pot induce proteinurie: acetazolamida, unele antibiotice , penicilamina, salicilații, sărurile de aur, tolbutamida, litiul,
- Rezultate fals-pozitive pentru cetonurie : izoniazidă
Pregatirea pacientului
- Recoltarea va fi efectuata de dumneavoastra. Veti achizitiona de la laborator sau farmacie un recipient pentru sumar de urina(recipient urina / recipient sumar urina).
- Se recolteaza prima urina de dimineata pentru ca este mai concentrata in elemente si nu este influentata de alimentatie sau efort fizic.
- Se accepta si a doua urina de dimineata sau o urina spontana din timpul zilei.
- Proba se colecteaza după o prealabila toaleta locală, din mijlocul jetului urinar, pentru a reduce gradul de contaminare cu elemente aflate la exteriorul tractului urinar.
- Se transporta in maxim 2 ore proba la laborator. Dacă nu este posibil, trebuie păstrată la frigider!
Recoltare
Produs biologic recoltat:
urina
Recipient recomandat
Recipient pentru sumar de urina
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare pentru sediment urinar
Esantion analizat
urina – 10 ml
Stabilitatea urinei
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC) : 2 ore, frigider (4-8ºC): 12 ore
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru: testul se poate efectua prin doua metode:
1) reflectometrie si microscopie
2) flow citometrie
2) flow citometrie
Bibliografie
- Merck Manual Diagnosis and Therapy 20 th Edition 2018