Radioterapie Oncologica

Radioterapia oncologica reprezinta utilizarea radiatiilor ionizante pentru a distruge celulele de natura canceroasa si a opri cresterea si dividerea acestora. Radioterapia este un tratament local, concentrat doar asupra tesutului canceros.

Nucleul centrului OncoFort il reprezinta sectia de Radioterapie, dotata cu aparatura de ultima generatie ce ofera Radioterapie conformationala tridimensionala (3D-CRT)Radioterapie cu ajustarea intensitatii (IMRT) si Radioterapie VMAT / SBRT.

Noutate!
Spitalul OncoFort a aplicat si a fost inclus in programul de audit dozimetric, organizat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena (IAEA - International Atomic Energy Agency Vienna) si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Acest program ofera confirmarea calibrarii corecte a acceleratoarelor noastre utilizate pentru tratamentul pacientilor oncologici si reprezinta unul din pilonii fundamentali ai sistemului de asigurare a calitatii in radioterapie.

De aceea, centrul nostru a dorit sa aiba confirmarea internationala inca de la debutul radioterapiei private in Romania, incepand cu 2010. Dorind sa oferim tot ce este mai bun pentru pacienti, am facut toate eforturile pentru a obtine rezultate deosebit de bune.

Rezultatul auditului dozimetric se incadreaza foarte bine in tolerantele impuse de expertii internationali.

Aceleratorul linear Elekta foloseste 7 energii (de joasa si inalta energie) ce produc fie electoni, indicati in tratamentul tumorilor superficiale, fie fotoni ce ofera tratament cancerelor profunde ale toracelui sau abdomenului. Energiile folosite in tratarea cancerului ofera personalizarea planului de tratament, iar OncoFort este singurul centru din tara ce foloseste un accelerator de particule cu cel mai mare numar de energii.

Atentie!
  • Pentru a urma un plan de tratament, folosind radioterapia moderna 3D/IMRT/VMAT/SBRT, trebuie sa existe un CT SIM (CT simulator), fara de care terapia nu se poate efectua.
  • In cazul in care nu se respecta acesta etapa, tratamentul nu este 3D, ci 2D. Terapia 2D nu se mai foloseste in strainatate, datorita riscurilor majore!
Acceleratorul linear Elekta ofera un tratament optim de radioterapie, dirijand razele de radiatii pe forma exacta a tumorii, limitand afectarea sau distrugerea tesuturilor sanatoase. Scopul final este de a distruge cat mai multe celule canceroase posibile si de a imbunatatii calitatea vietii pacientului.

Acceleratorul de particule, Versa HD, permite o planificare dozimetrica mai precisa, distribuie mai eficient doza de radiatie in tumora, permite iradierea unui volum tumoral mult mai mare, timpul de tratament s-a micsorat la doar 5 minute datorita tehnicii moderne VMAT (volumetric modulated arc therapy) ce permite tratament continuu prin modularea intensitatii odata cu cresterea vitezei de rotatie a aparatului, pot fi tratate tumori profund plasate in zonele organelor de risc.

Regasiti mai jos etapele parcurse in vederea efectuarii unui plan de tratament:
Inregistrarea OncoFort
Pacientii OncoFort sunt inregistrati in softul de operare Mosaiq care centralizeaza dosarele medicale. Aceasta etapa faciliteaza experienta medicala de care va beneficia fiecare pacient in cadrul centrului. Inregistrarea presupune: fotografierea pacientului, preluarea datelor de identificare si de contact, introducerea dosarului medical in baza de date, prezentarea serviciilor incluse in planul de tratament si consemnarea acestora in formularele specifice.
 
Consultatia de specialitate
Pacientul afectat de cancer se adreseaza in primul rand medicului oncolog, care recomanda analizele si investigatiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic si tratament. Medicul specialist poate recomanda sedinte de chimioterapie, de radioterapie sau o combinatie eficienta intre ambele proceduri. Pentru sedintele de radioterapie, pacientul este directionat catre medicul radioterapeut care elaboreaza impreuna cu fizicenii medicali un plan de tratament, indicand combinatia optima a dozelor de radiatii.
 
Stabilirea planului de tratament
Pentru a oferi pacientului cea mai buna rata de succes a tratamentului de radioterapie, medicul radioterapeut curant si fizicienii medicali analizeaza mai intai dosarul medical al pacientului. Ulterior, pacientul efectueaza o examinare de tip imagistic la computerul tomograf simulator, examinare folosita pentru delimitarea volumului tumoral si a organelor de risc din jur. In functie de rezultatul obtinut in urma examinarii CT are loc planificarea 3D-CRTplanificarea IMRT sau planificare VMAT/SBRT a tratamentului radioterapeutic. Se obtine combinatia optima a dozelor de radiatii, care sa asigure eficienta maxima a tratamentului pentru fiecare caz in parte.

Inaintea de inceperea tratamentului, pacientul este consultat de catre medicul curant pentru consilierea preliminara si informarea asupra planului de tratament si a conduitei alimentare si igienice pe durata acestuia. Toate indicatiile medicale si informatiile date pacientului sunt consemnate in formularul de consimtamant (in 2 exemplare, unul pentru pacient, unul se pastreaza la dosarul medical) si in fisa de observatie a pacientului.
 
Simularea virtuala a planului de tratament
Dupa finalizarea planului de tratament, acesta se verifica prin simularea virtuala, stabilindu-se coordonatele finale ale volumului tumoral ce urmeaza a fi tratat. Pacientul este anuntat si programat pentru simularea virtuala a planului de tratament, etapa ce dureaza cateva minute inainte de prima sedinta de radioterapie. Procedura de simulare consta in pozitionarea pacientului pe masa CT SIM si fixarea celor 3 coordonate carteziene reale, generate din sistemul de planificare.

Pentru definirea pozitiei corecte se foloseste un sistem de aliniere cu laser si diferite sisteme de contentie, care se vor folosi de fiecare data cand pacientul vine la sedinta de tratament. Pastrarea pozitionarii corecte in fiecare zi de tratament este foarte importanta si pentru aceasta se aloca o deosebita atentie si grija.
 
Sedinta de radioterapie
Odata ce planul de tratament a fost finalizat si validat, respectiv simularea virtuala a avut loc, pacientul poate incepe prima sedinta de radioterapie. Inainte de fiecare sedinta, pacientul este invitat in camera de pregatire, unde poate fi insotit si de 1-2 membri de familie. Asistenta medicala pune la dispozitia pacientului un halat si papuci de unica folosinta, in care se va schimba inainte de sedinta de tratament. Mediul intim si placut al camerei asigura comfortul necesar pentru pregatirea de care are nevoie fiecare pacient inainte de a fi insotit in camera de radioterapie.

Acceleratorul linear Elekta, disponibil in cadrul Centrului OncoFort, este unul dintre cele mai performante echipamente de radioterapie din lume si ofera avantaje semnificative pentru pacient. O sedinta de tratament dureaza cateva minute si nu este dureroasa, singurul efect resimtit fiind oboseala. Sedinta de radioterapie este initiata si monitorizata din camera de comanda, accesul vizual in camera de radioterapie fiind asigurat prin intermediul camerelor video, iar accesul auditiv prin intermediul unui interfon. Asistentele medicale urmaresc, sub supravegherea medicilor specialisti, buna desfasurare a procedurii, asigurand suportul necesar pacientului sub tratament.
 
 
  • Doctori
Medici Primari Oncologie-Radioterapie:
  • Prof. Dr. Rodica Anghel (Cercetare medicala): Marti, Joi 14:30 - 18:30
  • Dr. Dragos Mitulescu: Luni 15:00 - 20:00
Medici Specialisti Oncologie-Radioterapie:
  • Dr. Mihai Teodor Georgescu: Luni - Vineri: 17:30 - 20:30
  • Dr. Constantin Ciubotaru: Luni, Miercuri: 12:00 - 14:30,
    Marti, Joi: 08:00 - 11:30
Important!
- Radioterapia efectuata la OncoFort poate fi decontata cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

- GRATUIT
 - consultatii de specialitate in radioterapie>> Programeaza-te acum!

Preturi Radioterapie OncoFort:

Pentru a obtine o cotatie de pret pentru radioterapie, chimioterapie si cazare in rezerve private, va rugam sa va programati la specialistii nostri. Echipa multidisciplinara va stabili planul de tratament si costurile aferente. O echipa specializata va sta la dispozitie pentru intocmirea dosarului oncologic. Contacteaza-ne!
 
 
Pentru programari si detalii suplimentare apelati numarul de telefon 021-323.00.00 sau completati formularul online din sectiunea Contact.

Parerea ta conteaza

Va rugam sa ne ajutati in a va oferi cele mai bune servicii evaluand experienta dvs.
 

Retele Sociale

    Facebook

    YouTube

Newsletter

 
 
Sunt de acord sa primesc mesaje din partea Gral Medical.