Articole

Articole

Cele mai importante interventii chirurgicale efectuate in Spitalul OncoFort, IULIE 2014

Raport Medical Spitalul OncoFort – iulie 2014

In luna iulie echipa de medici chirurgi a Spitalului OncoFort (Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Vladislav Brasoveanu, Dr. Vladimir Rosca) a reusit sa efectueze o serie de operatii in cadrul chirurgiei oncologice pentru: cancer de san, cancer de colon, cancer de rect, cancer renal, cancer gastric, etc...

Diagnostic-Operatie/ Descriere interventie
CANCER GASTRIC ANTRAL (Neoplasm gastric antral polichimiotratat. Noduli de carcinomatoza la nivelul peritoneului parietal coloparietal bilateral, pelvin si diafragmatic, mare epiploon, mezenter si mezocolon. Ascita. Mezenterita retractile/Biopsie nodul de carcinomatoza din marele epiploon. Chimiohipertermie intraperitoneala intraoperatorie). Pacienta in varsta de 53 ani, diagnosticata in februarie 2014 endoscopic, cu formatiune tumorala gastrica la nivelul antrului, cu biopsie de adenocarcinom cu celule in "inel cu pecete", pentru care s-a intervenit chirurgical in alta unitate, intraoperator diagnosticandu-se carcinomatoza peritoneala, interventia limitandu-se la o laparotomie exploratorie si biopsie dintr-un nodul de carcinomatoza , urmata de polichimioterapie FOLFOX, cu reevaluare tomografica si PET CT, care au aratat reducerea in numar si dimensiune a nodulilor de carcinomatoza, fara metastaze la distanta, se interneaza in clinica noastra pentru interventie chirurgicala cu viza de citoreductie. Se intervine chirurgical, cu diagnosticul intraoperator de Neoplasm gastric antral polichimiotratat. Noduli de carcinomatoza la nivelul peritoneului parietal coloparietal bilateral, pelvin si diafragmatic, mare epiploon, mezenter si mezocolon. Ascita. Mezenterita retractile/Biopsie nodul de carcinomatoza din marele epiploon. Chimiohipertermie intraperitoneala intraoperatorie
Evolutia postoperatorie este favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive.

CANCER MAMAR (Neoplasm mamar drept cadrane inferioare chimiotratat/Mastectomie totala radical dreapta tip MADDEN)
Pacienta in varsta de 65 de ani, decelata prin autopalpare cu un nodul de san drept. Pacienta efectueaza mamografie, ecografie, examen CT: imagine nodulara cu diametre de 25.5/22.5 mm localizat retroareolar infero-extern aproximativ la unirea cadranelor extern-intern ale sanului drept; adenopatii axilare bilaterale; fara determinari secundare pulmonare sau hepatice; colecist litiazic cu vizualizarea de calculi cu structura mixta (calcica si colesterolotica); la nivelul glandei suparenale drepte (brat lateral): structura predominant tisulara cu diamete de 2.95/2.14 cm, cu caractere radiologice de adenom. Se practica punctie-biopsie: carcinom invaziv mamar, tip lobular, varianta alveolara, moderat diferentiat (G2), cu imunofenotip ER+PR+Her echivoc.
Pacienta efectueaza trei cure de polichimiterapie (Endoxan, 5-Fluorouracil, Metotrexat), la care se asociaza Dexametazona si Granisetron. Se interneaza pentru stabilirea conduitei terapeutice. Din antecedentele personale-patologice, retinem: gusa polinodulara normofunctionala (biopsie in urma cu 7 ani: fara elemente de malignitate), nodul benign cadran central operat in urma cu 24 de ani (ablatia nodulului), ulterior (dupa doi ani) cu histerectomie subtotala cu anexectomie stanga pentru fibrom uterin, stenoza si prolaps de valva mitrala operate in 2004 (protezare de valva mitrala cu valva metalica), ulterior in tratament cu Sintrom cp 1//3/4//3/4, boala cardiaca ischemica, hipertensiune ateriala, osteoporoza. Dupa intreruperea tratamentului cu Sintrom timp de 7 zile cu inlocuirea lui cu Clexane 60 mg*2/zi, se intervine chirurgical, pentu diagnosticul de Neoplasm mamar drept cadrane inferioare chimiotratat/Mastectomie totala radical dreapta tip MADDEN. Evolutie postoperatorie marcata de un drenaj cu aspect sangvinolent cu debit initial de 300 ml, ulterior cu scaderea debitului si schimbarea aspectului (spre sero-citrin), cu evolutie favorabila a plagii postoperatorii, cu reluarea tranzitului intestinal pentru gaze si materii fecale.

CANCER DE RECT (Metastaze hepatice (nr. 3), Segmente 4a si 8 dupa neoplasm de rect superior operat in 2013 (rezectie recto-sigmoidiana tip DIXON))
Pacienta in varsta de 53 de ani, operata in data de 11 ianuarie 2013 pentru adenocarcinom moderat diferentiat de rect superior T3N1M1 (metastaze hepatice (doua in segmentul 8 (1.8 cm) si segmentele 2,3), cand s-a practicat rezectie anterioara de rect cu anastomoza colo-rectala joasa, ulterior polichimiotratata: Folfox 6 si Avastin (12 cure), radiotratata 27 sedinte (6 ian-14 feb), apoi cu inca 4 cure de 5-Fluorouracil si Avastin. In data de 8 mai 2014 se efectueza un exemen RMN abdomino-pelvin care descrie cresterea in dimensiuni a leziunii din segmentul 8 (pana la 1.7/1.1 cm) si aparitia unor noi leziuni in segmentul 8 (3.2/1/3 cm) si in segmentul 2,4 (1.9/1 cm); fara semne de recidiva locala pelvina. Se efectueaza inca doua cure de chimiotapie (Folfox si Avastin). Din antecedentele personale-patologice ale pacientei, retinem: tiroidita autoimuna si HTA. Markeri tumorali crescuti (CA19-9=43 U/ml, CEA=101.20 ng/ml).

Se intervine chirurgical, pentru diagnosticul de Metastaze hepatice (nr. 3), Segmente 4a si 8 dupa neoplasm de rect superior operat in 2013 (rezectie recto-sigmoidiana tip DIXON). Polichimiotarat si radiotratat practicandu-se hepatectomie atipica segment 8. Ecografie intraoperatorie.
Evolutie postoperatore favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive; afebrila, cu scaderea debitului pe tuburile de dren pana la valori minime, ceea ce a permis suprimarea lor.

CANCER DE COLON
(Tumora sincrona unghi splenic colonic. Neoplasm colon drept operat martie 2014 (hemicolectomie dreapta largita)/ Colectomie iterative subtotala cu ileosigmiodo-anastomoza L-L)
Pacienta in varsta de 45 ani operata in martie 2014 pentru neoplasm de unghi hepatic colonic pentru care s-a practicat hemicolectomie dreapta largita ulterior pacienta prezinta scadere de hemoglobina cronic. Se repeta examenul colonoscopic cere evidentiaza leziune aspect inflamator situata la nivelul unghiului splenic din care se preleveaza biopsie cu rezultat neconcludent.Bioumoral in limite normale cu exceptia unui usor grad de anemie. Se decide interventia chirurgicaa pentru Tumora sincrona unghi splenic colonic. Neoplasm colon drept operat martie 2014 (hemicolectomie dreapta largita)/ Colectomie iterative subtotala cu ileosigmiodo-anastomoza L-L. Postoperator evolutie favorabila, plaga supla, afebrila, cu reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze in ziua 3 postoperator.

CANCER DE RECT (Pelvis inghetat prin tumora de rect invaziva la nivel sacru vezica urina perete pelvin lateral drept sis tang operat in 2014 (colostoma in continuitate la nivel colon transvers/ Laparatomie exploratory. Recalibrarea orificiului)
Pacient in varsta de 54 ani operat in alta unitate in 2014 cand pentru ocluzie intestinala prin neoplasm de rect inferior radiotratat s-a practicat colostoma in continuitate la nivelul colonului transvers. In momentul internarii pacientul prezinta stare generala medie, anemie severa hg 6g/dl dezechilibru hidroelectrolitic. La examenul obiectiv se constata prolaps stomal voluminos. Pe perioada internarii se instituie tratament de echilibrare hidroelectrolitica si acidobazica, transfuzii cu MER, tratament sub care starea generala se amelioreaza. Se intervine chirurgical cu diagnosticul de Pelvis inghetat prin tumora de rect invaziva la nivel sacru vezica urina perete pelvin lateral drept sis tang operat in 2014 (colostoma in continuitate la nivel colon transvers/ Laparatomie exploratory. Recalibrarea orificiului. Postoperator evolutie usor favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal la nivelul colostomei, toleranta digestiva capricioasa.

CANCER DE PROSTATA (ADKP retentive complete de urina. Hematurie. Recidiva tumorala prostatica/TUR-P uretrotomie optica interna. Orhiectomie bilaterala)
Pacient in varsta de 72 ani cunoscut cu ADKP in tratament hormonal oncologic se interneaza in clinica pentru retentie completa de urina, hematurie pe sonda UV si recidiva tumorala locala. Bioumoral in limite cvasinormale rezultate anexate. Se intervine chirurgical pentru ADKP retentive complete de urina. Hematurie. Recidiva tumorala prostatica/TUR-P uretrotomie optica interna. Orhiectomie bilaterala. Evolutie postoperatorie favorabila, pacientul se externeaza cu sonda UV.

CANCER RENAL (Tumora renala dreapta. Hematurii repetate. HBP/Nefrectomie dreapta cu ureterectomie partiala)
Pacient in varsta de 74 ani este diagnosticat imagistic (CT) cu formatiune tumorala renala dreapta cu hematurii repetate in tratament cu anticoagulant pentru valva mitrala mecanica, cu intreruperea tratamentului antigoagulant si trecerea pe clexane 0.6ml X2 conform indicatiilor medicului cardiolog. Se intervine chirurgical pentru Tumora renala dreapta. Hematurii repetate si se practica nefrectomie dreapta cu ureterectomie partial pe abord pararectal transperitoneal.

Detalii suplimentare pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725)
 
Publicat în 2014-10-02 de  Sectia de Chirurgie 1685

Înapoi