Echipamente si tehnologii


 
 • Elekta
 • Planificarea 3D-CRT
 • Planificare IMRT
 • CT SIM
Acceleratorul linear Elekta (2010) este unul dintre cele mai performante echipamente de radioterapie din lume, care prezinta avantaje semnificative pentru pacient:
 • Asezarea pacientului pe patul de tratament se efectueaza cu ajutorul pernutei de pozitionare, care ia forma corpului, oferind confort si stabilitate. Un alt tip de accesoriu cu acelasi rol il reprezinta sistemele de contentie din material rigid, care in functie de caz, asigura o pozitionare mai buna pentru tratament. Fie ca se utilizeaza pernuta sau sistemele de contentie pentru pozitionarea pacientului, stabilitatea asigurata de acestea ofera o proiectare mai exacta a fasciculelor de radiatie, marind eficienta tratamentului.
   
 • Tehnicile 3D-CRT/IMRT ajusteaza intensitatea radiatiei, concentrand dozele mari pe locatia tumorii si limitand afectarea tesutului sanatos inconjurator. Rata de succes a acestei proceduri vine anume din proiectarea corecta si benefica a radiatiei, astfel incat in urma tratamentului prejudiciile sa fie evitate la maxim.
   
 • Un alt avantaj al aparatului de radioterapie Elekta consta in capacitatea de a adapta sedinta de tratament la specificul fiecarui caz in parte. Personalizarea sedintei se efectueaza pe de o parte cu ajutorul celor 7 nivele de energie ale aparatului, care permit efectuarea combinatiei optime de radiatii, pe de alta parte prin intermediul colimatorului cu lame multiple, care se ajusteaza in functie de forma tumorii pentru o proiectare exacta a fasciculelor de radiatie.
 
Evolutia tehnologica ne-a adus astazi posibilitatea de a fructifica incontestabilele avantaje ale radioterapiei conformationale tridimensionale (3D-CRT). Pentru a efectua planificarea 3D-CRT a tratamentului radioterapeutic, medicul radioterapeut curant si fizicienii medicali analizeaza mai intai dosarul medical al pacientului, urmarind investigatii efectuate anterior, precum Tomografia Computerizata de diagnostic (CT), Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN), dar si analize medicale de sange, biopsii. Ulterior, pacientul efectueaza o examinare de tip imagistic la computerul tomograf simulator, examinare folosita pentru a delimita volumul tumoral si a organele de risc din jur.

In functie de rezultatul obtinut in urma examinarii CT are loc planificarea 3D-CRT a tratamentului radioterapeutic. Sistemul de planificare a tratamentului este foarte important intrucat trebuie sa asigure calitatea si eficienta maxima a tratamentului de radioterapie de care va beneficia pacientul. In majoritatea spitalelor acesta planificare a tratamentului se rezuma la o simpla estimare aritmetica a campului de iradiat - acesta poate fi mai mare sau mai mic decat dimensiunile volumului tumoral. Mai exista planificare 2D a tratamentului, in care sunt folosite sisteme de calcul rudimentare, care pot estima mai bine campul de iradiat, insa calculul dozei se face la o profunzime limitata a tesutului tumoral.

Imaginile si datele achizitionate la CT SIM sunt transferate catre statia de lucru, unde medicul radioterapeut curant va contura cu ajutorul softului dedicat FOCAL PRO, pe fiecare imagine, volumul tumoral si ariile ganglionare (dupa caz) si bineinteles organele cu risc din jur. In final, reconstructia acestor imagini pe care s-au delimitat zonele de interes, genereaza volume tridimensionale si implicit simularea virtuala a pacientului. Acesta etapa este cruciala si este comparabila ca si importanta si acuratete cu interventia de chirurgie oncologica. Diferenta este ca in cazul planificarii 3D conformationale nu este necesara prezenta fizica a pacientului.

Este foarte important ca in acest proces de conturare 3D sa fie delimitat intreg volumulul leziunii tumorale, altfel zonele care nu sunt delimitate, nu vor primi doza necesara de radiatii si se poate ajunge la reactivarea celulelor canceroase. Pe de alta parte, daca tesuturile sanatoase sau organele cu risc sunt cuprinse in zona de tratament, acestea vor primi o doza de radiatii necuvenita, rezultatul putand fi chiar distrugerea acestor tesuturi sanatoase. Astfel este imperativ necesar ca fasciculul de radiatii incident sa fie conformat corespunzator volumului tumoral si blocat pe zonele tesutului sanatos sau a organelor cu risc.

Dupa efectuarea conturarii 3D-CRT, fizicienii medicali stabilesc cu ajutorul softului dedicat XiO planul de incidente si geometria fasciculelor de radiatie. Dupa finalizarea acestei etape, planul de tratament se verifica prin simularea virtuala, stabilindu-se coordonatele reale ale volumului tumoral. Scopul final este obtinerea unei combinatii optime a dozelor de radiatii prescrise de medicul curant, evitarea organele cu risc din jurul volumului tumoral si asigurarea pentru pacient a celei mai bune rate de succes a tratamentului de radioterapie.

Plan de tratament 3D-CRT pentru un carcinom invaziv al valului palatin:

Distributia dozei de radiatie pe volumul tumoral
 
Se observa delimitarea volumului tumoral (rosu), a tesutului sanatos si a organelor cu risc din jur: ochi, nerv optic, trunchi cerebral, creier si piele.

Planificarea INVERSA


Principiul planificarii IMRT – planificarea INVERSA:
- definirea dozei optime si a distributiei de doza in planul de tartament pentru VT SI OAR si determinarea de catre statia de planing a intensitatii si a campurilor de radiatii optime pentru a obtine doza necesara tratamentului.


Modelarea intensitatii fasciculului de radiatii
1. Cancer faringe-laringe-mediastin
Reprezentarea 3D a volumului de tratatat - rosu si a organului de risc - maduva – albastru.

2. Harta distributiei intensitatii de radiatiei calculata de sw prin tehnica de planificare inversa si utilizare MLC mod dinamic.

3. Imaginea pe film de control a formei campului iradiat utilizand colimatorul multilamelar in mod dinamic pentru modelarea intensitatii fasciculului de radiatiei.

Mai multe informatii utile gasiti aici.
Computerul tomograf simulator (CT SIM) are un rol important in procesul de planificare a radioterapiei conformationale 3D. Examinarea imagistica are loc dupa proceduri specifice tratamentului de radioterapie si difera de examinarea tomografica pentru diagnostic. Diferentele sunt atat la nivelul achizitiei de date, cat si la nivel tehnic, deoarece pozitia corpului pacientului in timpul examinarii CT SIM trebuie sa fie identica cu cea din timpul tratamentului de radioterapie.

Computerul tomograf de inalta rezolutie se foloseste pentru a scana sectiunea vizata si a obtine imagini ale zonei ce urmeaza a fi tratata.

Pentru a efectua o examinare CT SIM pacientul este pozitionat de catre asistentele de radioterapie pe masa computerului tomograf, dupa proceduri specifice, criteriile stabilite de medicul radioterapeut curant si sub indrumarea fizicienilor medicali. Masa de examinare este perfect plana - ca si masa de pacient de la acceleratorul linear, sistemele de pozitionare si geometria lor folosite aici se respecta si in timpul tratamentului de radioterapie, la fel si coordonatele pozitionarii pacientului pe masa de examinare, confirmate de localizarea tip laser 3D.

Prima examinare CT SIM sta la baza planificarii radioterapiei 3D-CRT si ofera imagini de cea mai buna calitate pentru delimitarea volumului tumoral si a organelor de risc din jur. Odata ce planul de tratament a fost efectuat si validat de catre medicul curant, are loc consilierea pacientului in ceea ce priveste tratamentul de radioterapie ce urmeaza a fi aplicat. Ulterior se efectueaza simularea virtuala a planului de tratament, in cadrul careia se stabilesc coordonatele finale ale zonei ce urmeaza a fi tratate. Pacientul este anuntat si programat pentru simularea virtuala, etapa ce dureaza cateva minute inainte de prima sedinta de radioterapie.

Procedura de simulare consta in pozitionarea pacientului pe masa CT SIM si fixarea celor 3 coordonate carteziene reale, generate din sistemul de planificare. Pentru definirea pozitiei corecte se foloseste un sistem de aliniere cu laser si diferite sisteme de contentie, care se vor folosi de fiecare data cand pacientul vine la sedinta de tratament. Pastrarea pozitionarii corecte in fiecare zi de tratament este foarte importanta si pentru aceasta se aloca o deosebita atentie si grija din partea asistentelor de radioterapie care explica pacientului pasii acestei etape si in buna colaborare cu acesta efectueaza asezarea corecta pe masa de tratament.

Atentie!
 • Pentru a urma un plan de tratament, folosind radioterapia moderna 3D/IMRT, trebuie sa existe un CT SIM (CT simulator), fara de care terapia nu se poate efectua.
 • In cazul in care nu se respecta acesta etapa, tratamentul nu este 3D, ci 2D. Terapia 2D nu se mai foloseste in strainatate, datorita riscurilor majore!
 

Parerea ta conteaza

Va rugam sa ne ajutati in a va oferi cele mai bune servicii evaluand experienta dvs.
 

Retele Sociale

    Facebook

    YouTube

Newsletter

 
 
Sunt de acord sa primesc mesaje din partea Gral Medical.